Monday, December 26, 2011

(Gambar) Menakjubkan Letusan Gunung Berapi di Iceland dari Jarak DekatSebahagian besar orang tentu lebih memilih menjauhkandiri ketika terancam oleh letusan gunung berapi yang menghasilkan lava panas hingga 1,000 C. Namun tidak bagi Skarphedinn Thrainsson, seorang jurugambar berani yang berani mencabar maut demi memperoleh foto-foto yang memang menakjubkan.

“Itu adalah pengalaman yang paling menakjubkan dalam hidup saya” ujar Skarphedinn.

“Anda merasa begitu kecil dan tak berdaya di depan gunung gunung berapi. Dan kembali suka fotografi landscape yang normal setelah mengalami hal tersebut, rasanya membosankan”Skarphedinn, yang berasal dari Reykjavik, Iceland, mengambil gambar-gambar indahnya pada saat letusan gunung Fimmvorduhals dan Eyjafjallajokull, yang sempat menimbulkan kehebohan di Eropah kira-kira 2 tahun lalu.

Gunung berapi di Fimmvorduhals merupakan gunung yang cenderung lebih friendly.Namun, Eyjafjallajokull waktu itu letusannya mengerikan, yang abunya sempat mematikanindustri penerbangan di Eropah.“Sangatlah merbahaya di sekitar kawasan Eyjafjallajokull, Iceland, masa saya mengambilsebahagian besar foto tahun lalu, kerana petir menyambar-nyambar di balik abu pekat”

“Petir sempat menyambar di berhampiran spot saya berdiri malam itu. Dua orang meninggal secara tragis kerana tersesat malam itu setelah melakukan pemerhatian di sana.” tambahnya.Skarphedinn kini terobsesi untuk mengabadikan momen-momen luar biasa, dan target selanjutnya adalah Hawaii dan lokasi menakjubkan lain. Namun ia menyatakan bersedia untuk mengambil gambar jika suatu masa gunung di Iceland kembali meletus.

::P/S: Mujurlah Malaysia tak berada dalam lingkaran gunung berapi jika berada dalam lingkarannya sudah tentu musnah bandar di situ..Tetapi lihatlah betapa besarnya ciptaan Tuhan walaupun merbahaya ianya akan memperoleh banyak manfaat dari gunung tersebut.

::Sumber:Apa Kabar Dunia

Kredit : Ohduniaku Menakjubkan Letusan Gunung Berapi di Iceland dari Jarak Dekat | Ohduniaku http://ohduniaku.com/letusan-gunung-berapi#ixzz1hd1DOF00

No comments:

Post a Comment